"אבני נגף – האנשים מאחורי האבנים"
"אבני נגף" הם לוחיות פליז בגודל 10X10 ס"מ, הממוקמות במדרכות לפני ביתם של יהודים, שגרו בכתובת זו מרצון, עד שנלקחו למחנות המוות.
"אבני נגף – האנשים מאחורי האבנים", הוא פרויקט משותף מקורי וחדשני המתקיים בין תלמידי גימנזיום על שם דלברג בעיר אשפנבורג שבגרמניה, לבין תלמידי תיכון ע"ש רבין בכפר סבא.
התלמידים מגרמניה אוספים מידע על האנשים שמאחורי האבנים בארכיונים המקומיים בעזרת צוות של מתנדבים מקומיים. הם כותבים את הביוגרפיה של האדם שלזכרו אבן הנגף. את הביוגרפיה הם שולחים לתלמידי התיכון בכפר סבא, אשר נפגשים עם מתרגמים שחלקם שורדי שואה, ויחד הם מתרגמים אותה לעברית. לאחר מכן מכניסים את המידע לאפליקציה ייעודית שנבנתה לשם כך על ידי מר עודד צינגהר, שהוא יוזם הרעיון של הפרויקט.
התלמידים מכתות י' משתתפים בפרויקט במסגרת "מעורבות בקהילה והעצמה אישית". הם נפגשים עם המתרגמים, שומעים את קורות חייהם של אנשי עדות ומשתתפים בביקור ב"בית טרזין".
כמו כן, קיים שיתוף פעולה עם "מועדון שרון", שהוא גוף התנדבותי של אזרחים ותיקים מכפר סבא, אשר עוזרים בהסעת התלמידים למתרגמים ולפעילויות החוץ השונות ואף משתתפים בהן.
במסגרת הפרויקט, תלמידי תיכון רבין מתארחים במשך שבוע בעיר אשפנבורג, גרמניה הם מתארחים בבתי העמיתים לפרויקט, מרצים בפני מאות תלמידים על ישראל, עורכים סדנאות ולומדים להכיר את התרבות הגרמנית וכמובן מסיירים במקומות חשובים הקשורים לפרויקט.
התלמידים הגרמנים מבקרים אף הם לשבוע בכפר סבא והתלמידים הישראלים מכירים להם את ישראל תוך כדי אירוח חם ולבבי של המשפחות המארחות. בשבוע זה התלמידים הגרמנים מתארחים אצל ראש עיריית כפר סבא, מבקרים בבית כנסת, ב"יד ושם" ובאתרים נוספים בישראל.
אחד המדדים להצלחתו של הפרויקט הוא הקשר החזק שנרקם בין התלמידים והמשפחות המארחות והם שומרים על קשר גם לאחר סיום הפרויקט ואף נפגשים בישראל או מחוצה לה.
הפרויקט כולל ממשקים רבים הקשורים לקהילה, הן בישראל והן בגרמניה וההד לפעילותינו הוא רב ביותר בקרב שתי הקהילות. בפרויקט מתקיימים הן העצמה והתפתחות אישית של התלמידים והן הנצחת קורבנות השואה בדרך מקורית וחדשנית המשלבת את הטכנולוגיה עם חקר ההיסטוריה. ההשתתפות בפרויקט נותנת לבני הנוער אפשרות להיכנס לחקר נושא השואה תוך כתיבת ביוגרפיות אישיות ואף להשאיר חותם היסטורי עם הכנסת הביוגרפיות לאפליקציה.
יחד עם זאת בני הנוער הישראלים והגרמנים בונים יחד אפשרות לעתיד משותף במאה ה-21 על ידי מפגשים בשתי המדינות ושיח משותף.
הפרויקט מתקיים משנת 2014 והשנה נחזור לקיים אותו פנים אל פנים לאחר שנתיים של עבודה משותפת בזום. בסוף אפריל יתקיים טקס מרגש בעיר של הנחת האבנים החדשות שעל הביוגרפיות שלהן יעבדו במשותף התלמידים בשנה זו. הטקס יתקיים בגרמניה בהשתתפות התלמידים והמורים הישראלים.