מגמה ייחודית לתיכון רבין
החל משנת תשפ"ד, תיכון רבין מציע מגמה ייחודית בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה, הכוללת יחידת לימוד ייחודית אשר שמה דגש על פסיכולוגיה דיגיטלית ופשיעת סייבר – שני התחומים העדכניים ביותר בעולמות התוכן של המגמה.
תוכנית הלימודים במגמה כוללת 3 יחידות לימוד ייחודיות אשר נכתבו במיוחד לתיכון רבין ובסה"כ 5 יח"ל בחלוקה הבאה:
- 2 יח"ל בפסיכולוגיה
- 2 יח"ל ייחודיות בקרימינולוגיה
- 1 יח"ל ייחודית בפסיכולוגיה דיגיטלית ופשיעת סייבר
*סדר ההוראה וההגשה לבגרות עשוי להשתנות בהתאם לצרכי בית הספר.
למי המגמה מתאימה?
- בעלי עניין, יכולת השקעה ונכונות להעמיק ידיעות בתחומי מדעי החברה.
- נטייה למעורבות חברתית ואקטיביזם.
- יכולת התמודדות עם טקסטים ויכולת ביטוי טובה מאוד בכתב.
- יכולת לזכור ולהתמודד עם חומר בהיקף רחב.
- כמקצועי הומניסטי הוא מחייב רמה גבוהה של שתי היכולות הנ"ל גם לצורך הלימודים במגמה וגם עבור מטלת הביצוע.
תנאי הקבלה למגמה
- ציון 85 ומעלה ברבי המלל
- ציון טוב מאוד בהתנהגות
- ראיון אישי
- מבחן בכתב – כתיבת חיבור רפלקטיבי בהתאם לשאלות מנחות
בחינת הבגרות במגמה מורכבת מהצירוף הבא:
- קרימינולוגיה – ציון המורכב מתלקיט משימות הערכה חלופית שהתלמיד ביצע במהלך הלימודים.
- פסיכולוגיה – בגרות חיצונית.
- פסיכולוגיה דיגיטלית ופשיעת סייבר – ציון המורכב מתלקיט משימות הערכה חלופית שהתלמיד ביצע במהלך הלימודים, הכוללת ביניהם מטלת ביצוע מסוג נייר עמדה.
חשוב לציין!
- ציון הבגרות ניתן לכל חלק בנפרד.
- התלמיד יקבל ציון גמר רק אם עמד בכל שלושת התחומים. (2+2+1) שלושתם יחד מהווים מקצוע מורחב של 5 יח"ל, המזכה בבונוס אוניברסיטאי.
הרחבה על תכני הלימוד
פסיכולוגיה
מטרת הלימודים היא להקנות לתלמידים ידע והבנה במבנה אישיותו של הפרט, אופן תפיסתו את הסובב אותו, התמודדות עם לחצים, מתן הסברים להתנהגויות יום יומיות מנקודת המבט הפסיכולוגית, וניסיון לנתח את הגורמים המשפיעים על התפתחות האישיות ואופן תפקוד הפרט בחברה.
נושאי הלימוד: מבוא לפסיכולוגיה, אישיות, הנעה-מוטיבציה, פסיכולוגיה התפתחותית, (התקשרות, פרויד, אריקסון ועוד) פסיכולוגיה חברתית (עמדות, קונפורמיות, ציות, אלטרואיזם ועוד), פסיכולוגיה קוגניטיבית (קוגניציה, תפיסה, קשב, ריכוז, שיפוט וקבלת החלטות ועוד), רגשות וריגוש (מהם, רגשות, ריגוש, ויסות רגשי, לחץ והתמודדות איתו ועוד).
לימודי פסיכולוגיה מהווים בסיס ללימודים אקדמיים בתחומים כגון פסיכולוגיה/ייעוץ חינוכי/עבודה סוציאלית ועוד וכן, מהווים יתרון בתפקידים צבאיים כגון מאבחנים, מש"קי ת"ש ועוד.
קרימינולוגיה
מקצוע זה עוסק בחקר הסטייה, בתופעות העבריינות, מימדיה, צורות הופעתה והתיאוריות השונות להסבר מעשי העבריינות.
נושאי הלימוד: בשנת הלימודים הראשונה נלמד גישות ביולוגיות, פסיכולוגיות וסוציולוגיות לעבריינות, וננתח באמצעותן פשעים אמיתיים שהתרחשו בארץ ובעולם, באמצעות סרטים, כתבות, פודקאסטים ועוד.
התשתית התיאורטית תהווה את הבסיס להעמקה בשנת הלימודים השנייה שבה נתמקד בתופעות עבריינות שכיחות בחברה הישראלית כגון התמכרויות וחומרים פסיכואקטיביים, אלימות מינית, אלימות נגד נשים, בריונות ואלימות ברשת וכתות פוגעניות.
בשנה זו נלמד גם את לשון החוק בהקשרים השונים, את תורת הענישה, נבין את השלכותיו של עונש המאסר, מה מאפיין פשיעת נשים ועוד.
תוכנית הלימודים בקרימינולוגיה הינה תוכנית ייחודית שנוצרה במיוחד לתיכון רבין, ככזו סגנון ההיבחנות בה הוא שונה וייחודי, ומורכב ברובו מהערכות חלופיות יצירתיות.
במסגרת הלימודים צופים התלמידים בסרטים הממחישים מקרי עבריינות ופשיעה ומנתחים אותם בעזרת הכלים שהוקנו במורחב. כמו כן נערכים סיורים לימודיים (מרכז גמילה, בית משפט וכדומה) ומגוון הרצאות ייחודיות ומרתקות! הלימודים מעניינים, חווייתיים ובעלי ערך מוסף.
פסיכולוגיה דיגיטלית ופשיעת סייבר
יחידת לימוד זו הינה יחידה חדשנית ורלוונטית לעידן שבו אנו חיים, המרחיבה את העיסוק בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה. עיצוב התודעה הציבורית והפרטית של כולנו מתבצע על בסיס יומיומי בכל אינטראקציה שאנו מקיימים עם מסך כלשהו. מטרת התוכנית היא להרחיב ולהעמיק את הבנת האופן שבו המאפיינים הפסיכולוגיים שלנו, מאפשרים לגופים שונים, מסחריים ולגיטימיים מחד, עברייניים וקרימינליים מנגד, להשפיע על התנהגותנו, עמדותינו ורגשותינו בצורה משמעותית.
ליחידה זו יש גם היבט מעשי: ככל ששוק העבודה מתקדם לעבר פיתוח מואץ של טכנולוגיות הייטק ובינה מלאכותית, כך יעלה הביקוש לבוגרי מדעי הרוח והחברה אשר ישתלבו בכל אותם תפקידים שמכונות פשוט לא יכולות להחליף. המגמה תעניק לתלמידים בסיס ידע תיאורטי אשר יאפשר להם לחקור ולהתנסות באפשרויות תעסוקה מגוונות בעתיד. היכרות מעמיקה עם תיאוריות פסיכולוגיות יישומיות ועדכניות, מומחיות במיומנויות רכות, וההבנה כיצד אפקטים שונים משפיעים על רגשות, עמדות והתנהגות של אנשים, יקנו לבוגרי התוכנית יתרון בהשתלבות בתפקידים המחייבים את הבנת היסודות הפסיכולוגיים בעיצוב התנהגות משתמשים.
תכני הלימוד ביחידה זו כוללים תיאוריות, גישות ועקרונות בפסיכולוגיה חברתית, פסיכולוגיה קוגניטיבית, רגש והנעה אשר נעשה בהם שימוש בעולם הדיגיטלי, לצד, מושגי יסוד בעולם הדיגיטלי, העמקה בהשפעות של בעידן מהפכת הקשב ועיצוב התודעה, וכן עיסוק בהשלכות של עידן זה על הפרט והחברה ברמה האישית, הפוליטית והאתית.
בתחום פשיעת הסייבר, התוכנית תקנה לתלמידים מושגי יסוד (גורמים לעבריינות, מאפייני העבריינים, הרשת האפלה, קשיי אכיפה ועוד), העמקה במגוון האיומים האפשריים ברשת ודרכים להתגוננות (פישינג, הנדסה חברתית, נוזקות, כופרות וכיוב'), אלימות ברשת וסוגיות אתיות (של פרטיות ברשת, איסוף מידע, ריגול ומעקב, הזכות להישכח ועוד).